Studio Arne Quinze, Brussels, 2009

Posted in Proposal, Renovation, Under construction with tags , , , , , on October 1, 2009 by archifacts

Breevast and Immobel, real estate partners in the CAC project in the avenue Pacheco in Brussels have announced the project team that will design the plans for the renewed site and will coordinate conctruction. Studio Arne Quinze will be in charge of the conceptual vision of the intire project an will propose guideline for the architectural design of the buildings and connected public spaces. The new master plan for the project as a whole can be expected in 2009.

Source:Studio Arne Quinze

Finaly a ambitious and interesting architectural project for brussels, together with the Masterplan of Christian de Portzamparc this will be something to look forward to.Brussels was for to long the playground of incompetent policy makers and Architects. So i hope that is will be a new start for high quality architecture in Brussels!

BelairProject

A2O architcten,Genk,2008,2012

Posted in Uncategorized with tags , , , , on August 13, 2009 by archifacts

(dutch only)

Een nieuwe school voor Regina Mundi en de renovatie en uitbreiding van de kunstschool.
Het ontwerp voor de nieuwbouw op de scholencampus te Genk is één van de pilootprojecten in het DBFM verhaal van de Vlaamse Regering. In 2005 besliste deze akkoord te gaan met het concept van alternatieve financiering (DBFM) waarbij gestreefd wordt naar een investeringsvolume van circa 1 miljard. Het decreet van 7 juli 2006 betreffende de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur bepaalt de kernelementen van dit investeringsprogramma.
Via de wetgeving overheidsopdrachten gaat de Vlaamse overheid op zoek naar private partners om een aparte vennootschap te vormen. Deze vennootschap krijgt de verantwoordelijkheid voor het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en onderhoud (maintain) van de bouwprojecten. Voor elk bouwproject zal een afzonderlijke aanbesteding worden opgestart.
Deze vennootschap zal de schoolinfrastructuur ter beschikking stellen aan de inrichtende machten gedurende 30 jaar en zal instaan voor het onderhoud en erover waken dat aan bepaalde minimumeisen wordt voldaan.

GENK-SCHOLEN

REX (ny) & Bas Smets architects, Kortrijk, 2009

Posted in Being build, Proposal on August 10, 2009 by archifacts

NEW YORK, August 4 — REX and Principal in Charge Joshua Prince-Ramus have been named the winner of the BibLLLiotheek competition to build a “Library of the Future” for the city of Kortrijk, Belgium. REX partnered with landscape architects Bureau Bas Smets in entering the competition, which included both a building and master plan.

In making its decision, the BibLLLiotheek jury noted that the REX design was “the most inspiring model,” and praised “the originality of the design approach compared to other design teams.”

The city of Kortrijk sought to create a library that would combine the functions of a traditional central library with a Life-Long Learning Center and bring in the city’s Music Center as an equal partner. The new combination was named the “LLLibrary.”

READ THE FULL ARTICLE

Source: Archidose

BIBBLLLIOTHEEK1

Second proposal : TV urbain architectencollectief + Béal & blanckaert architectes assoiés

 Bibbliotheek-kortrijk2

Christian de Portzamparc, Brussels, 2009

Posted in Being build, Proposal on March 10, 2009 by archifacts

Competition for transforming the European quarter from the mono-functional administrative area which it is today, to make it a truly diverse and living neighbourhood. The competition meets the common wish of the regional and local authorities and of the Commission to reorganise the locations which the Commission occupies within the European quarter.

The project submitted by the international and interdisciplinary team composed of Christian de Portzamparc (France), Jacques Wirtz (Belgium), Coteba Belgium and OVE ARUP (Great Britain) has won the competition. The winning team now has four months to develop its draft and to shape the new face of the European quarter. This project will be reflected in a statutory urban development plan (“special land use plan” or PPAS in French) thus allowing the launch of specific architecture competitions.
Thirty-five teams stood as candidates for this competition which was launched on 3 April 2008 by the Brussels-Capital Region, in close partnership with the European Commission and the City of Brussels. Five teams had been retained at the end of the pre-selection phase. The final choice of the laureate was carried out on the basis of the recommendations given by an advisory committee.
The urban design proposed by the winning team fulfils the specifications of the competition and addresses the goals of the master plan for the European district: to create an original urban form bearing a strong and symbolic identity for Europe, and integrating perfectly with the adjoining neighbourhoods; to carry forward a convivial and environmentally-friendly city project combining offices and housing, and giving priority to soft transport modes (public transport, pedestrians, cyclists)

source: focus-fen.net/

wetstraat_winnaar

Santiago Calatrava, Mons, 2007

Posted in Being build, Renovation, Under construction with tags , , , , , , on February 23, 2009 by archifacts

(dutch only)

Terwijl zijn volledig nieuwe station Luik-Guillemins bijna afgewerkt is, heeft Santiago Calatrava zijn definitieve plannen voor het nieuwe station van Bergen voorgesteld. In de plannen is een voetgangersbrug voorzien die het stadscentrum verbindt met een nieuwe commerciële zone aan de andere kant van het station.

In 2006 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station, de heraanleg van de omgeving en een verbinding tussen de stadsdelen aan weerszijden van het station. De Spaanse architect kwam als winnaar uit de bus. Er wordt 100 miljoen uitgetrokken voor de bouw van het nieuwe station. De werken zullen zeven jaar in beslag nemen.

source: architectenkrant.be

station-mons4

Zaha Hadid, Antwerpen, 2009,2013

Posted in Being build, Under construction with tags , , , , , on January 15, 2009 by archifacts

The future headquarters of Antwerp Port Authority will be designed by the London firm of Zaha Hadid Architects. The choice of architect was made at the Port Authority board meeting on 13 January. The new Port House will occupy the site of the technical services building on quay 63

The design team from Zaha Hadid Architects proposed a very dynamic architecture that strikes up a dialogue with the Oosterweel road link, with the Lange Wapper bridge forming a backdrop to the New Port House. With its unique design, its facade architecture and its height of 46 metres, the new Port Authority will be an iconic building, visible from many different directions.

The concept is a free interpretation of a beam-shaped volume raised above the existing fire brigade building and supported on three sculptured concrete pillars housing the stairs and lifts. Two of the pillars are situated on the covered inner courtyard of the firehouse, while the third is located beside an external support point and consists of a panoramic lift shaft.
The new volume is oriented North-South parallel to the Kattendijk dock. The head of the building on the South side is a frame that looks towards the city and clearly marks the start of the port area.
The outside walls are made up of glass triangles, some transparent and some reflecting. These do not all lie in the same plane but are rotated slightly with respect to one another, creating an attractive reflecting play of incoming light in a reference to Antwerp’s diamond industry.

The present firehouse will be kept free of building all around, so that the four outside walls will be fully respected. As for the arrangement of the inside spaces, consultations will be held with Flanders Real Estate Heritage and the Monuments department of the City of Antwerp to determine whether open-plan offices (as laid down in the schedule of requirements) are possible, either partly of throughout.

The inner courtyard will be roofed over at the height of the second story so as to create an air-conditioned inside space. This central entrance hall will be considered as a semi-public space, with various enquiry desks (Personnel department, Harbourmaster’s Office, Planning Permission & Environment Permit office and Port Dues payment desk) integrated in the inside wall portals.

A sculptural, sloping roof unites an underground lobby with the covered inner court. Access to the underground car park is an important aspect of the overall concept, with the loading & unloading bays and the refuse handling facilities also located here. The car park has space for 300 or so cars and consists of a single underground level. The design of the square can be arranged so that daylight is allowed to enter. The above-ground layout forms part of a design project that is being carried out in consultation with the city departments responsible, with the main imperative being to “preserve the visual quality of the outside spaces in the Het Eilandje area.

source: Port of antwerp

havenhuis12
havenhuis26

Conix Architects, Hoboken, 2005

Posted in Proposal, Under construction with tags , , , , on November 28, 2008 by archifacts

The company plant of Umicore, hoboken (belgium) is part of a larger industrial Park. The site is a city itself but lacks structural cohesion and coherence. Conix Architects had to structure this complex site to promote a new corporate identity. In order to integrate the palnt better into it’s surrounding and generate an improved feeling on the whole reconversion was considered. Conix Architects developed a strategy which create a new nd more accesible identity for Umicore

For more information visit the website

umicore1umicore2

source: Conix Architects