Toyo ito pavilion, brugge, 2002

The Japanese architect Toyo Ito conceived the pavilion for the cultural year ‘Bruges 2002′ as a symbol of the ephemere and the vulnerable. The result he came up with is a very light structure making use of water, light and metal, evoking lightness and transparency.
The pavilion was not meant as a big urbanistic gesture. It respected the sacred place, once the ground of Bruges’ first church.

The monument was originally intended to be a temporary construction. It turned out to be such a big success though, that the city council decided to make it permanent.

Five years after its construction – which cost 1 million euros- it is still standing, but it is in a really bad state and suffered from vandalism as well.

Today the controversial Toyo Ito pavilion in Bruges is officially protected, and will be resto- red in 2009 at a cost of €250,000.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: