Archive for October, 2008

Vincent Callebaut, Brussel, 2004

Posted in Proposal, unbuild with tags , , , , on October 14, 2008 by archifacts

Inside the urban network Léopold-Schuman, the European Institutions are built up as shut-in masses without any real connection between each other. In order to put dynamism into the area at a pedestrian level, our proposal tries to re-establish fluid and natural contacts inside the block Comines Froissart.This one constitutes a real urban “joint” between the two European poles, that is the Parliament and the Berlaymont, and between the two green lungs, i.e. Leopold Park and the Cinquentenaire Park. 
The C.F. block splits itself in order to establish new short cuts and gives the neighbourhood a scale of an urban crossways appropriate to the setting up of the housing with the open centre in the heart of the block. Our master plan takes up urban building lines in order to create an harmony of built masses by recentering the Place Jean Ney. The centre of the parcel Robelco becomes an open atrium on the place and Street Belliard. In that way it connects the green spaces. Indeed this atrium, which is supported by the structure of the tunnel, becomes a topologic connection between the garden of the block and the Leopold Park in the one hand and in the other hand between the building’s two main parts. 
These two main parts have an altimetric difference. The part along the Nouvelle Street espouses the base of Juste Lipse whereas the tower centres Belliard Street and is locatedin the skyline of high buildings higher up. Within the Valley of Maelbeek, the hotel asserts its vertical presence and the mouth of Belliard Tunnel which gives on to the Cinquentenaire Park.It is thus an architecture of contrasts between the Cartesian and organic thing, between outside and inside, between private and public spaces of the hotel. It is a project open to the city ! 

source: vincent callebaut

For more information visit his website

 

Advertisements

Stéphane Beel & Xaveer De Geyter, Leuven, 2008

Posted in Under construction with tags , , , , , on October 14, 2008 by archifacts

(dutch only)

(2.10.2008) Tweewaters wordt de naam van het nieuwe stadsdeel in het centrum van Leuven, gelegen tussen de Vaartkom en de Dijle.

Vandaag wordt de omgeving gekenmerkt door enorme fabrieksgebouwen, maar daarin komt verandering. De Belgische projectontwikkelaar Ertzberg bouwt op een oppervlakte van 11 hectare de stadswijk van de toekomst die ruimte zal bieden aan 5.000 wonenden en werkenden. Hiermee is “Tweewaters” – dat ontworpen wordt door architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter – de grootste en meest ambitieuze centrumstedelijke ontwikkeling van België.

Er komen 1.200 nieuwe wooneenheden in een brede waaier aan woonvormen, het bestaande industriële patrimonium (o.a. de Silo’s, Molens van Orshoven) krijgt een herbestemming.

Het gebied Tweewaters wordt volledig autovrij en er blijft ongeveer 70 % van de ruimte onbebouwd. Dit uitzonderlijke cijfer is haalbaar door lagere gebouwen af te wisselen met een aantal torens. De herontwikkeling van de Vaartkom biedt de ideale kans om de Dijle opnieuw in beeld te brengen en de groene oevers te laten aansluiten bij het nieuwe park. Landschapsarchitect Desvigne werkt aan een ecologisch verantwoord ontwerp.

Bedoeling is 82% minder energie te verbruiken dan de Belgische wettelijke norm voorschrijft. Er zal 100% gebruik gemaakt worden van groene stroom en groene verwarming door lokale energieproductie met het stadsverwarmingsnet. Dat betekent een jaarlijkse reductie van 9.240 ton CO². Hierdoor wordt de eerste CO²-negatieve stadswijk gecreëerd. Er komen sociale voorzieningen zoals een intranet voor de wijk en de buurt met gezinsondersteunende dienstverlening.

 

source: architectenkrant

For More informatie about this project visit the tweewaterswebsite

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          



Zaha Hadid, Knokke-Heist, 2006

Posted in Proposal with tags , , , on October 3, 2008 by archifacts

(dutch only)

De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid heeft bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist een aantal plannen ingediend voor de opwaardering van Heist. Volgens een van de plannen krijgt de hele stationsbuurt van Heist een futuristisch uitzicht. De plannen omvatten ook het verschuiven van de stationslocatie. Dat is zeer vreemd gezien onlangs nog maar de hele parkeerinfrastructuur bij het station werd heraangelegd. “In samenspraak met de NMBS wordt een nieuw station gebouwd en aan de overzijde komt een gebouw met leslokalen voor de kunstacademie en een feestzaal voor 1.500 personen. Verder omvat het plan nog een bouwproject met winkelcentrum en appartementen. Het zou gaan om betaalbare woningen. De site wordt ingepast in een parklandschap. Meteen zal onder de spoorweg door een betere doorgang gecreëerd worden naar het Kijkdorp en Heulebrug. “In het plan wordt het Boerenhof, dat beschermd is, behouden net zoals de pastorie”, aldus Schepen Maxim Willems. Later dit jaar komt Zaha Hadid naar Knokke-Heist om het plan officieel voor te stellen. Als de gemeenteraad de plannen goedkeurt dan moeten nog ontwikkelaars gevonden worden die het project willen uitvoeren. Het prijskaartje zou zo’n 55 miljoen euro bedragen.

source: oronieuws



Update OKTOBER 2009: New images

StationOmgeving2

Zaha Hadid, knokke stationomgeving