Stéphane Beel & Xaveer De Geyter, Leuven, 2008

(dutch only)

(2.10.2008) Tweewaters wordt de naam van het nieuwe stadsdeel in het centrum van Leuven, gelegen tussen de Vaartkom en de Dijle.

Vandaag wordt de omgeving gekenmerkt door enorme fabrieksgebouwen, maar daarin komt verandering. De Belgische projectontwikkelaar Ertzberg bouwt op een oppervlakte van 11 hectare de stadswijk van de toekomst die ruimte zal bieden aan 5.000 wonenden en werkenden. Hiermee is “Tweewaters” – dat ontworpen wordt door architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter – de grootste en meest ambitieuze centrumstedelijke ontwikkeling van België.

Er komen 1.200 nieuwe wooneenheden in een brede waaier aan woonvormen, het bestaande industriële patrimonium (o.a. de Silo’s, Molens van Orshoven) krijgt een herbestemming.

Het gebied Tweewaters wordt volledig autovrij en er blijft ongeveer 70 % van de ruimte onbebouwd. Dit uitzonderlijke cijfer is haalbaar door lagere gebouwen af te wisselen met een aantal torens. De herontwikkeling van de Vaartkom biedt de ideale kans om de Dijle opnieuw in beeld te brengen en de groene oevers te laten aansluiten bij het nieuwe park. Landschapsarchitect Desvigne werkt aan een ecologisch verantwoord ontwerp.

Bedoeling is 82% minder energie te verbruiken dan de Belgische wettelijke norm voorschrijft. Er zal 100% gebruik gemaakt worden van groene stroom en groene verwarming door lokale energieproductie met het stadsverwarmingsnet. Dat betekent een jaarlijkse reductie van 9.240 ton CO². Hierdoor wordt de eerste CO²-negatieve stadswijk gecreëerd. Er komen sociale voorzieningen zoals een intranet voor de wijk en de buurt met gezinsondersteunende dienstverlening.

 

source: architectenkrant

For More informatie about this project visit the tweewaterswebsite

 

                                                                                                                                                      Advertisements

2 Responses to “Stéphane Beel & Xaveer De Geyter, Leuven, 2008”

 1. Ligt het aan mij of lijkt hedendaagse architectuur steeds meer op blokjes stapelen?

 2. archifacts Says:

  Niet altijd, als je kijkt naar het werk van toyo ito, Calatrava of J. Mayer zie je dat ook veel organische vormen terug komen in hedendaagse architectuur.
  Het is wel zo dat de meeste architecten uit de BENELUX voornamelijk werken meet zeer strenge rechte vormen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: