Archive for the unbuild Category

Vincent Callebaut, Brussel, 2004

Posted in Proposal, unbuild with tags , , , , on October 14, 2008 by archifacts

Inside the urban network Léopold-Schuman, the European Institutions are built up as shut-in masses without any real connection between each other. In order to put dynamism into the area at a pedestrian level, our proposal tries to re-establish fluid and natural contacts inside the block Comines Froissart.This one constitutes a real urban “joint” between the two European poles, that is the Parliament and the Berlaymont, and between the two green lungs, i.e. Leopold Park and the Cinquentenaire Park. 
The C.F. block splits itself in order to establish new short cuts and gives the neighbourhood a scale of an urban crossways appropriate to the setting up of the housing with the open centre in the heart of the block. Our master plan takes up urban building lines in order to create an harmony of built masses by recentering the Place Jean Ney. The centre of the parcel Robelco becomes an open atrium on the place and Street Belliard. In that way it connects the green spaces. Indeed this atrium, which is supported by the structure of the tunnel, becomes a topologic connection between the garden of the block and the Leopold Park in the one hand and in the other hand between the building’s two main parts. 
These two main parts have an altimetric difference. The part along the Nouvelle Street espouses the base of Juste Lipse whereas the tower centres Belliard Street and is locatedin the skyline of high buildings higher up. Within the Valley of Maelbeek, the hotel asserts its vertical presence and the mouth of Belliard Tunnel which gives on to the Cinquentenaire Park.It is thus an architecture of contrasts between the Cartesian and organic thing, between outside and inside, between private and public spaces of the hotel. It is a project open to the city ! 

source: vincent callebaut

For more information visit his website

 

Toyo ito forum, ghent, 2004

Posted in unbuild, Uncategorized with tags , , , , on September 26, 2008 by archifacts

(dutch only)

Het project van Toyo Ito en Andrea Branzi vertolkt helemaal de Gentse ambitie om een publieke ruimte te creëeren als een landschap waarin iedereen zich kan thuis voelen, de vraag naar een continue verstrengeling van publieke en semi-publieke ruimtes wordt volledig waargemaakt bij dit ontwerp.
De interferentie, de verstrengeling tussen repetitieruimtes, technische studio’s, atelierruimtes voor experiment en laboratoria en de ruimtes voor het grote publiek is vernuftig en vloeiend opgebouwd. Hier wordt de publieke betrokkenheid en de artistieke exploratie gestimuleerd. Zowel de spektakelzaal als de omliggende zones zijn verrassende ruimtes waarvan de vormgeving als het ware een ode aan klank, beweging en beeld zijn geworden.
Het project oogt futuristisch en doet tegelijk denken aan de eerste vormen van bewoning van de mensheid, de grot…. de Gentse Professor-Architect Lampens formuleerde goede architectuur ooit als “ouder dan oud, en nieuwer dan nieuw…”

For more information click here