Archive for the Under construction Category

Studio Arne Quinze, Brussels, 2009

Posted in Proposal, Renovation, Under construction with tags , , , , , on October 1, 2009 by archifacts

Breevast and Immobel, real estate partners in the CAC project in the avenue Pacheco in Brussels have announced the project team that will design the plans for the renewed site and will coordinate conctruction. Studio Arne Quinze will be in charge of the conceptual vision of the intire project an will propose guideline for the architectural design of the buildings and connected public spaces. The new master plan for the project as a whole can be expected in 2009.

Source:Studio Arne Quinze

Finaly a ambitious and interesting architectural project for brussels, together with the Masterplan of Christian de Portzamparc this will be something to look forward to.Brussels was for to long the playground of incompetent policy makers and Architects. So i hope that is will be a new start for high quality architecture in Brussels!

BelairProject

Santiago Calatrava, Mons, 2007

Posted in Being build, Renovation, Under construction with tags , , , , , , on February 23, 2009 by archifacts

(dutch only)

Terwijl zijn volledig nieuwe station Luik-Guillemins bijna afgewerkt is, heeft Santiago Calatrava zijn definitieve plannen voor het nieuwe station van Bergen voorgesteld. In de plannen is een voetgangersbrug voorzien die het stadscentrum verbindt met een nieuwe commerciële zone aan de andere kant van het station.

In 2006 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station, de heraanleg van de omgeving en een verbinding tussen de stadsdelen aan weerszijden van het station. De Spaanse architect kwam als winnaar uit de bus. Er wordt 100 miljoen uitgetrokken voor de bouw van het nieuwe station. De werken zullen zeven jaar in beslag nemen.

source: architectenkrant.be

station-mons4

Zaha Hadid, Antwerpen, 2009,2013

Posted in Being build, Under construction with tags , , , , , on January 15, 2009 by archifacts

The future headquarters of Antwerp Port Authority will be designed by the London firm of Zaha Hadid Architects. The choice of architect was made at the Port Authority board meeting on 13 January. The new Port House will occupy the site of the technical services building on quay 63

The design team from Zaha Hadid Architects proposed a very dynamic architecture that strikes up a dialogue with the Oosterweel road link, with the Lange Wapper bridge forming a backdrop to the New Port House. With its unique design, its facade architecture and its height of 46 metres, the new Port Authority will be an iconic building, visible from many different directions.

The concept is a free interpretation of a beam-shaped volume raised above the existing fire brigade building and supported on three sculptured concrete pillars housing the stairs and lifts. Two of the pillars are situated on the covered inner courtyard of the firehouse, while the third is located beside an external support point and consists of a panoramic lift shaft.
The new volume is oriented North-South parallel to the Kattendijk dock. The head of the building on the South side is a frame that looks towards the city and clearly marks the start of the port area.
The outside walls are made up of glass triangles, some transparent and some reflecting. These do not all lie in the same plane but are rotated slightly with respect to one another, creating an attractive reflecting play of incoming light in a reference to Antwerp’s diamond industry.

The present firehouse will be kept free of building all around, so that the four outside walls will be fully respected. As for the arrangement of the inside spaces, consultations will be held with Flanders Real Estate Heritage and the Monuments department of the City of Antwerp to determine whether open-plan offices (as laid down in the schedule of requirements) are possible, either partly of throughout.

The inner courtyard will be roofed over at the height of the second story so as to create an air-conditioned inside space. This central entrance hall will be considered as a semi-public space, with various enquiry desks (Personnel department, Harbourmaster’s Office, Planning Permission & Environment Permit office and Port Dues payment desk) integrated in the inside wall portals.

A sculptural, sloping roof unites an underground lobby with the covered inner court. Access to the underground car park is an important aspect of the overall concept, with the loading & unloading bays and the refuse handling facilities also located here. The car park has space for 300 or so cars and consists of a single underground level. The design of the square can be arranged so that daylight is allowed to enter. The above-ground layout forms part of a design project that is being carried out in consultation with the city departments responsible, with the main imperative being to “preserve the visual quality of the outside spaces in the Het Eilandje area.

source: Port of antwerp

havenhuis12
havenhuis26

Conix Architects, Hoboken, 2005

Posted in Proposal, Under construction with tags , , , , on November 28, 2008 by archifacts

The company plant of Umicore, hoboken (belgium) is part of a larger industrial Park. The site is a city itself but lacks structural cohesion and coherence. Conix Architects had to structure this complex site to promote a new corporate identity. In order to integrate the palnt better into it’s surrounding and generate an improved feeling on the whole reconversion was considered. Conix Architects developed a strategy which create a new nd more accesible identity for Umicore

For more information visit the website

umicore1umicore2

source: Conix Architects

Stéphane Beel & Xaveer De Geyter, Leuven, 2008

Posted in Under construction with tags , , , , , on October 14, 2008 by archifacts

(dutch only)

(2.10.2008) Tweewaters wordt de naam van het nieuwe stadsdeel in het centrum van Leuven, gelegen tussen de Vaartkom en de Dijle.

Vandaag wordt de omgeving gekenmerkt door enorme fabrieksgebouwen, maar daarin komt verandering. De Belgische projectontwikkelaar Ertzberg bouwt op een oppervlakte van 11 hectare de stadswijk van de toekomst die ruimte zal bieden aan 5.000 wonenden en werkenden. Hiermee is “Tweewaters” – dat ontworpen wordt door architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter – de grootste en meest ambitieuze centrumstedelijke ontwikkeling van België.

Er komen 1.200 nieuwe wooneenheden in een brede waaier aan woonvormen, het bestaande industriële patrimonium (o.a. de Silo’s, Molens van Orshoven) krijgt een herbestemming.

Het gebied Tweewaters wordt volledig autovrij en er blijft ongeveer 70 % van de ruimte onbebouwd. Dit uitzonderlijke cijfer is haalbaar door lagere gebouwen af te wisselen met een aantal torens. De herontwikkeling van de Vaartkom biedt de ideale kans om de Dijle opnieuw in beeld te brengen en de groene oevers te laten aansluiten bij het nieuwe park. Landschapsarchitect Desvigne werkt aan een ecologisch verantwoord ontwerp.

Bedoeling is 82% minder energie te verbruiken dan de Belgische wettelijke norm voorschrijft. Er zal 100% gebruik gemaakt worden van groene stroom en groene verwarming door lokale energieproductie met het stadsverwarmingsnet. Dat betekent een jaarlijkse reductie van 9.240 ton CO². Hierdoor wordt de eerste CO²-negatieve stadswijk gecreëerd. Er komen sociale voorzieningen zoals een intranet voor de wijk en de buurt met gezinsondersteunende dienstverlening.

 

source: architectenkrant

For More informatie about this project visit the tweewaterswebsite

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          



Ron Arad, Liége, 2005

Posted in Under construction with tags , , , , , on September 29, 2008 by archifacts

In collaboration with Chapman Taylor and Jaspers-Eyers & Partners
Located in the heart of Liege, Médiacité is a genuine multi-functional development project elaborated by the developers/planners Wilhelm & Co. Mediacité will consist of:

1) a 59,000 m² shopping and leisure center which will offer, on two levels, an attractive shopping area with several new retailers and a leisure center which will bring together a multiplex cinema, an Olympic skating rink, a fitness center, a bowling alley and a huge restaurant and café area.
2) an economic center focused on the media. Within this area RTBF will base its entertainment production center.
3) 2,300 parking spaces and nine bus services with stops located at the entrance of the center

Mediacité will become a popular gathering place for the region’s residents. The complex is easily accessible by the 950,000 inhabitants of the catchment area which extends to Maastricht in the Netherlands (20 km) and to the German border (40 km).

For More informatie about this project visit the website


SOM architects, Brussels, 2004

Posted in Under construction with tags , , , , on September 29, 2008 by archifacts

The NATO Headquarters, in Brussels, Belgium, is the political headquarters of the Alliance and the permanent home of the North Atlantic Council, NATO’s senior political decision-making body.

Like fingers interlaced in a symbolic clasp of unity and mutual interdependence, SOM’s design for the International Treaty Organization Headquarters represents the changing mission of the organization from opposition and prevention to unification and integration. The SOM landmark design provides each member-nation with embassy-level security and privacy while also providing shared space where national representatives can meet as partners in the pursuit of peace and comity.

The new HQ will be gigantic:120.000 m2 when completed in 2012 at a cost of 300 million euro

Sources; http://www.assar.be , http://www.som.be

For more Pictures click here